Торгівля та фінанси міст України у ХІІІ—ХVІІ століттях - Студінський, В.А. (Археологія і давня історія України, 2016)
Тривалий час в історичній літературі вважалося, що після монголо-татарської навали економічне життя міст, які знаходилися на сучасних українських землях занепало та ця територія випала
із цивілізаційного розвитку на кілька століть, що
зумовило її відставання значним чином. З іншого
боку вважалося, що правонаступницею Русі стала
Володимирсько-Суздальська земля, яка сконцентрувала на собі торгівлю між Заходом і Сходом,
що зумовило концентрацію відповідних фінансових
ресурсів для подальшого піднесення. Проте, як показують дослідження, жодної передачі економічної,
фінансової та політичної влади Києвом не відбулось. Давньоруські міста опинилися у новій економіко-політичній системі координат і визначило їхній подальший вектор розвитку. Разом з тим,
у визначений період розширилася мережа міст, торговельних шляхів, сформувався новий ринок і
система муніципального управління, що давало українським містам концентрувати значні фінансові ресурси. Длительное время в исторической литературе считалось, что после монголо-татарского нашествия экономическую жизнь городов, которые находились на современных украинских землях в упадок и эта территория
выпала из цивилизационного развития на несколько
веков, что обусловило ее отставание значительным образом. С другой стороны считалось, что правопреемницей Руси стало Владимиро-Суздальская земля, которая сконцентрировала на себе торговлю между Западом и
Востоком, что обусловило концентрацию соответствующих финансовых ресурсов для дальнейшего подъема.
Однако, как показывают исследования, ни одной передачи экономической, финансовой и политической
власти Киевом не произошло. Древнерусские города оказались в новой экономико-политической системе
координат и определило их дальнейший вектор развития. Вместе с тем, в определенный период расширилась
сеть городов, торговых путей, сформировался новый рынок и система муниципального управления, что давало
украинским городам концентрировать значительные финансовые ресурсы. For a long time in the historical literature, it was
believed that after the Mongol invasion of the economic
life of the towns that were on the modern Ukrainian
lands into decay and the area fell out of the development
of civilization for several centuries, which resulted
in its backlog significantly. On the other hand,
it was believed that the successor of Rus’ became
Vladimir-Suzdal’ land, which focused on itself the
trade between West and East, which led to the concentration
of adequate financial resources for further
development. However, studies show that any transfer
of economic, financial and political power of Kyiv did
not happen. Ancient city found themselves in a new
economic-political coordinate system and defined the further vector of development. However, in a certain
period expanded the network of cities, trade routes, has formed a new market and the system of municipal
government, which gave Ukrainian cities concentrating significant financial resources.