Ukraine in the Information and Communication Technology Development Ranking. I - Tutova, O.V.; Savchenko, Ye.A. (Управляющие системы и машины, 2019)
The article considers the level and evolution of information and communication technology developments in Ukraine and its experience relative to other Eastern European and post-Soviet countries based on the Information and Communication Technology Development Index over 2002-2017. Also modeling of the indicators characterising the development of information and telecommunication technologies in Ukraine will be done. Мета статті. Для оцінювання рівня розвитку і прогресу України у розвитку ІКТ порівняно з іншими країнами Східної Європи і СНГ проведено дослідження того, як Україна змінювала свою позицію у рейтингу, розробленому на основі індексу розвитку ІКТ, у період з 2002 по 2017 рр. Також метою статті є дослідження шляхів для скорочення цифрового розриву, тобто різниці у рівні розвитку ІКТ, яка виникла між Україною та іншими країнами регіону, а також вивчення потенціалу подальшого розвитку ІКТ в Україні і ступеня, у якому Україна може скористатися ними для економічного зростання, виходячи з наявних інфраструктурних, технологічних і людських ресурсів. Методи. Системний підхід, аналіз. Результати. Проведено аналіз прогресу України у рейтингу, складеному на основі індексу розвитку ІКТ, у порівнянні з іншими країнами регіону, проведене дослідження динаміки підіндексів індексу розвитку ІКТ та їх компонентів у 2002–2017 рр., основні характеристики рівня розвитку ІКТ в Україні на 2016 рік, телекомунікаційного ринку України у 2014–2016 рр., а також проведено дослідження зв’язку між ВНД та індексом розвитку ІКТ. Цель статьи. Для оценки уровня развития и прогресса Украины в развитии ИКТ в сравнении с другими странами Восточной Европы и СНГ проведено исследование того, как Украина меняла свою позицию в рейтинге, разработанном на основе индекса развития ИКТ, в период с 2002 по 2017 годы. Также целью статьи является исследование путей для сокращения цифрового разрыва, т. е. разницы в уровне развития ИКТ, которая возникла между Украиной и другими странами региона, а также изучение потенциала дальнейшего развития ИКТ в Украине и степени, в которой Украина может воспользоваться ими для экономического роста, исходя из имеющихся инфраструктурных, технологических и человеческих ресурсов. Методы: системный подход, анализ. Результат. Проведен анализ прогресса Украины в рейтинге, составленном на основе индекса развития ИКТ, в сравнении с другими странами региона, проведено исследование динамики подиндексов индекса развития ИКТ и их компонентов в 2002–2017 годах, основных характеристик уровня развития ИКТ в Украине на 2016 год, телекоммуникационного рынка Украины в 2014–2016 годах, а также проведено исследование связи между ВНД и индексом развития ИКТ.