Абарончыя збудаванні Мінскага замчышча ў святле апошніх даследаванняў - Кошман, В.І.; Плавінскі, М.А. (Археологія і давня історія України, 2017)
Артыкул прысвечаны аналізу існуючых дадзеных аб фартыфікацыі Мінскага замчышча, якія
былі назапашаны на працягу даследаванняў канца
1950-х гг., сярэдзіны 1980-х гг. і, у першую чаргу,
раскопак 2009 г. Падчас усіх пералічаных раскопак былі атрыманы сходныя дадзеныя аб узвядзенні,
перабудове і канструктыўных асаблівасцях абарончых збудаванняў летапіснага Менска. В статье проанализированы существующие данные о фортификации Минского замчища. Можно
утверждать, что фортификационные сооружения
Минского замчища, по крайней мере в его северо-западной части, на данный момент изучены достаточно полно в результате исследований конца 1950-х, середины 1980-х и работ 2009 г. В ходе всех перечисленных раскопок получены сходные археологические сведение о времени возведения, перестройки и конструктивных особенностях оборонительных сооружений детинца летописного Менска. This article analyzes the existing data on the fortifications
of the Minsk hillfort. We can assume that the
Minsk hillfort fortification, at least in the north-eastern
part, studied adequately as a result of research in
the late 1950s, mid-1980s and of excavations of 2009.
All these excavations produced similar archaeological evidence of construction and reconstruction of fortifications,
as well as of constructive peculiarities of shaft and the inside shaft tubular structures of Mensk.