От измерений к реконструкциям: методология неразрушающих исследований памятников археологии и истории - Дараган, М.Н.; Бондарь, К.М. (Археологія і давня історія України, 2017)
В статье предложена методика изучения и реконструкции памятников археологии и истории,
базирующаяся на неразрушающих методах геофизики и геоинформатики. Процесс исследования, от
этапа натурных измерений и накопления данных до археолого-геоинформационных реконструкций, продемонстрирован на примере двух памятников:
Хотовского городища скифского времени и историко-археологического объекта В еликой отечественной войны Инкерманские штольни. У статті розглянуто методологію вивчення та
реконструкції пам'яток археології та історії, що базується на неруйнівних методах геофізики та геоінформатики. Запропонована методологія містить
засоби збору та аналізу різнорідного фактичного матеріалу і дозволяє реалізувати комплексний підхід
при створенні археолого-геоінформаційних реконструкцій. Практичне застосування продемонстровано на прикладі двох пам'яток: Хотівського городища скіфського часу та історико-археологічного об'єкту Другої світової війни — Інкерманські штольні. The article discusses the methodology for the study
and reconstruction of archaeological and historical
monuments, based on non-destructive methods of geophysics
and geoinformatics. The proposed methodology
provides means for collecting and analyzing diverse
factual material and implies integrated approach
when creating archaeological geoinformation reconstructions.
The practical application is demonstrated on the examples of two monuments: Hotov hillfort of
Scythian time and Inkerman galleries, the historical and archaeological site of WWII.