Экспериментальные исследования способа ношения некоторых украшений комаровской культуры - Лысенко, С.С.; Лысенко, С.Д. (Археологія і давня історія України, 2017)
В статье приведены результаты эмпирического
исследования возможностей использования браслетов и гривен комаровской культуры тшинецкого
культурного круга. Для этой цели были изготовлены муляжи нескольких украшений из погребений
Малополовецкого и Гордеевского могильников. В качестве респондентов привлечены мужчины и женщины различной комплекции. У статті увагу приділено вивченню місця у вбранні
багатоспіральних браслетів, браслетів зі спіральними
щитками, великих «браслетів» (гривен) зі спіральними
щитками, багатоспіральних браслетів зі спіральними щитками. Розглянуті достовірні випадки розташування
таких прикрас у похованнях. Проведені спроби виявити рамки використання подібних прикрас — як їх могли
носити. Для цього були виготовлені муляжі та проведено їх тестування на двох десятках респондентів. The article focuses on the study of the place of the
multi-spiral bracelets, bracelets with spiral shields,
large «bracelets» (torques) with spiral shields, multispiral
bracelets with spiral shields in the finery. Veracious
cases of placing of such adornments in burials
are examined. An attempt to reveal the limits of using of such adornments — how they could be worn – was
made. To do this, dummies were made and they were tested on two dozen respondents.