Текстиль в погребениях черняховской культуры в собрании Государственного исторического музея - Камелина, Г.А.; Биркина, Н.А.; Мамонова, А.А. (Археологія і давня історія України, 2017)
В статье публикуются результаты изучения текстильных фрагментов из черняховских могильников, исследованных Г.Ф. Никитиной у села Романковцы и Одая. У статті опубліковано результати вивчення текстильних фрагментів з черняхівських могильників, досліджених Г.Ф. Нікітіною у сс. Романківці і Одая. Було проведено інструментальний аналіз чотирьох тканинних фрагментів, що збереглися на фібулах і на парі шпор, і визначені їх природа і технологічні особливості виготовлення. В ході аналізу вдалося встановити: по-перше, тканини зроблені з луб'яних волокон, що вимагає особливих знань про вирощування, збирання та підготовку сировини; по-друге, нитки були тонкі, однорідні, сильно закручені. Таким чином, можна говорити про високу якість досліджених фрагментів текстилю. Це висновок, в свою чергу, дозволяє підтвердити існування розвиненого домашнього ткацтва у носіїв черняхівської культури. The article publishes the results of the study of textile fragments from Cherniakhov cemeteries investigated G.F. Nikitina the village Romankovtsy and Odaya. Instrumental analysis of four tissue fragments preserved on fibulae and a pair of spurs was held and defined their nature and technological features of manufacture. The analysis failed to establish: firstly, fabrics made of bast fibers, which requires special knowledge about the cultivation, collection and preparation of raw materials; secondly, the yarns are thin, homogeneous, strongly twisted. Thus, we can talk about the high quality of the studied textile fragments. This conclusion, in turn, allows you to confirm the existence of a developed domestic weaving in carriers of the Chernyakhov culture.