Свердловське-1: біогосподарська діяльність мешканців роменського городища на Чернігівщині - Черненко, О.Є.; Кравченко, Р.А.; Горбаненко, С.А.; Горобець, Л.В.; Ковальчук, О.М.; Сенюк, О.Г.; Сергєєва, М.С. (Археологія і давня історія України, 2017)
До наукового обігу вводиться блок нових даних,
що стосується різнобічних палеоекологічних / біогосподарських аспектів, які було отримано завдяки
застосуванню методів природничих досліджень до
матеріалів городища Свердловське-1. Блок складається з кількох окремих досліджень: палеоботанічних (визначення культурних рослин і бур'янів; порід дерев) та археозоологічних (теріологічних,
орнітологічних, іхтіологічних). Ретельний аналіз цього блоку, зіставлення отриманих незалежно
природничих даних, загальних палеоприродних досліджень, а також археологічних матеріалів надало підґрунтя для комплексного вивчення навколишнього середовища і біогосподарської діяльності давніх мешканців поселення. В результате недавних исследований городища в
научный оборот вводится блок новых данных касательно его палеоэкологии и биохозяйственной специфики. Эти данные были получены благодаря применению естественнонаучных методов в дополнение
к классическим археологическим методикам. As a result of recent research of the hill-fort, a new
data regarding its paleoecology and bio-economic specifics
were obtained through the use of natural science methods
in addition to the classic archaeological techniques. The
present paper comprises a number of separate studies:
palaeobotanical (definition of cultivated plants and weeds,
trees) and archaeozoological (theriology, ornithology, ichthyology).