Археологічна деревина як джерело для реконструкції господарчої діяльності давньоруського населення Середнього Подніпров'я (до постановки проблеми) - Сергєєва, М.С. (Археологія і давня історія України, 2017)
У статті розглянуті проблеми вивчення викопної деревини у давньоруській археології, до якої
належать дерев'яні артефакти і деревне вугілля
(антракологічні дослідження). Поставлені завдання і репрезентовані перші результати визначення
порід давньоруського дерева на території Середнього Подніпров'я. Означені перспективи подальших
досліджень у цьому напрямку. В статье рассматриваются проблемы изучения
ископаемой древесины в древнерусской археологии.
Основными объектами изучения являются деревянные артефакты и древесный уголь (антракологические исследования). The article deals with the problem of a study of a
fossil wood in Old Rus archaeology. Wooden artifacts
and charcoal are main objects of research. Unlike the
Western European science, where the studies of wood
and charcoal reached the stage of historical reconstruction (analytical level), in Ukrainian science a study of
archaeological wood and especially anthracological analysis are poorly developed scientific directions,
their level is currently reduced to the accumulation of material.