Воинское погребение в могильнике Красный Маяк на Нижнем Днепре - Дзнеладзе, Е.С.; Сикоза, Д.Н.; Симоненко, А.В. (Археологія і давня історія України, 2017)
Статья посвящена публикации и реконструкции убора воина из погребения 121 позднескифского
некрополя Красный Маяк на Нижнем Днепре, исследованного Позднескифской археологичской экспедицией ИА НАН Украины в 2014 г. У 2014 р. Пізньоскіфською археологічною експедицією було виявлено поховання воїна-вершника в могильнику Червоний Маяк. Поховання супроводжувалося різноманітним інвентарем, серед якого особливу
уваги привертає набір озброєння та рештки узди. Залучені аналогії допомогли реконструювати зовнішній
вигляд воїна, його вбрання та особливості кріплення поясу, кинджалу і меча. Форма поховальної споруди і
деякі речі з поховання вказують на те, що похований був не місцевим, адже такі ознаки не є характерними
для пізньоскіфський поховань Низового Дніпра, проте часто зустрінуті в пізньоскіфських некрополях Криму. In 2014 the grave of the Late Scythian cavalryman
were excavated in the Chervony Mayak burial ground.
The burial was accompanied by the numerous and various
grave goods among which the weapons and horse
harness was of great interest. The parallels helped to
reconstruct the look of the warrior, his dress and peculiarities
of the fastening of belt, the dagger and sword.
The form of burial construction and some items from the
grave point that the buried person was not of local origin
because these features are not typical of Late Scythian
graves of the Lower Dnieper region but often could be occurred
in the Late Scythian necropolises of Crimea.