Перекопский вал на Харьковщине - Крютченко, А.А. (Археологія і давня історія України, 2017)
В статье рассматриваются результаты исследования Перекопского вала расположенного в Валковском районе Харьковской области. С момента своего создания и до 30-х гг. XVIII в. он занимал стратегически важное место, на границе лесостепи и степи. Приведены данные письменных источников и результаты археологического исследования вала 2016 г. На основе полученных материалов возведение первичной насыпи вала отнесено к скифскому времени. У статті розглянуті результати дослідження Перекопського валу, що розташований у Валківському районі Харківської області. З моменту свого зведення до 30-х рр. XVIII ст. він займав стратегічно важливе місце на кордоні зі степом. Наведені дані писемних джерел та результати археологічного дослідження валу у 2016 р. На основі отриманих даних зведення первинного насипу валу віднесено до скіфського часу. In the article the results of research Perekop Wall that located in the area of Kharkiv region. Since its inception and up to 30s 17 century. he held a strategically important location on the border of forest-steppe and steppe. The data of the written sources and the results of the archaeological research of the Wall in 2016 on the basis of the materials of the primary Wall embankment construction related to the Scythian time.