Скифский курган «Турецкая Могила» в бассейне Северского Донца - Окатенко, В.Н.; Скорый, С.А. (Археологія і давня історія України, 2017)
Публикуются результаты исследований достаточно крупного кургана скифской эпохи, располагавшегося на окраине г. Харьков, содержащего два захоронения. Одно из них, по всей видимости, относится к концу VI в. до н. э., другое — к концу V в. до н. э. Дан тщательный анализ устройства насыпи, содержащей важные конструктивные элементы, погребальных сооружений, сохранившегося вещевого набора. Курган був розташований на північно-східній околиці сучасного Харкова і на час дослідження мав висоту 4 м при діаметрі до 40 м. Насип його був частково зруйнований місцевими мешканцями, що брали ґрунт на земельні ділянки. Курган містив 2 поховання скіфського часу, які знаходились в центрі підкурганної поверхні. При цьому, перше з них, основне, було майже повністю зруйновано більш пізньою впускною могилою, що мала досить велику площу. The barrow was located on the northeastern outskirts of modern Kharkov. At the moment of study the barrow had height of 4 and diameter of 40 m. Its mound was partially destroyed by local residents who took ground to land plots. There were 2 burials of Scythian times at the center of the barrow surface. The first of them, the main thing, was almost completely destroyed by the later intake grave, which had a fairly large area.