Крупные городища скифского времени в украинской Леcостепи (особенности расположения) - Дараган, М.Н. (Археологія і давня історія України, 2017)
В статье приводится пространственная характеристика городищ скифской эпохи площадью
более 100 га. С помощью методов геоинформатики
созданы пространственные модели территорий,
выбранных древним населением для создания городищ. Проведено определение пространственной
локализации городищ, определение особенностей расположения сегментов валов относительно элементов ландшафта и водных источников. Обозначена проблемная ситуация с хронологией городищ. У статті розглядається проблема виникнення в
скіфський час в Українському Лісостепу великих
городищ площею від 100 до понад 4000 га, оточених вражаючими фортифікаційними спорудами у
вигляді валу і рову (іноді кілька валів і ровів). Були
створені достовірні просторові моделі територій, обраних стародавнім населенням для будівництва великих городищ, розглянуті особливості їх фортифікацій та час їх спорудження, а також найближче
оточення городищ на предмет виявлення одночасних їм поселень і могильників. The paper deals with a problem of appearance of mega
hillforts in the Ukrainian Forest-Steppe during Scythian
time. These are mega-hillfort with areas from 100 to
more than 4000 hectares surrounded by impressive defensive
constructions consisting of the rampart and the
ditch (sometimes several ramparts and ditches).