Железные детали погребальных конструкций из скифского царского кургана Козел - Беловинцева, Н.И.; Переводчикова, Е.В.; Фирсов, К.Б. (Археологія і давня історія України, 2017)
В статье описываются железные предметы из
скифского царского кургана Козел IV в. до н. э., раскопанного И.Е. Забелиным в 1865 г.
Это железные гвозди, «скобы», «скрепы», «крепи»
и фрагменты этих изделий. Подобные предметы,
часто встречающиеся в скифских курганах, использовались для скрепления деревянных частей погребальных конструкций. У статті проаналізовані залізні деталі поховальних конструкцій з скіфського царського кургану
Козел IV ст. до н. е., розкопаного І.Є. Забєліним у
1865 р. Курган був пограбований.
У збірці знахідок є залізні цвяхи, скоби скріпи і їх
фрагменти. Такі предмети часто знаходять у скіфських курганах, де вони використовувалися для поєднання дерев'яних частин конструкцій.
Вже згадана серія дуже невелика, тому ми шукали аналогії в матеріалі інших курганів на основі формальних ознак наших предметів. Аналогії, знайдені у скіфських курганах IV ст. до н. е., дали можливість
зрозуміти місце наших предметів у конструкції поховальних споруд кургану Козел. Більшість з них були
деталями дерев'яних заслонів входів до поховальної камери, які іноді виглядали як прості двері. Залізні
предмети могли зшивати частини дерев'яного заслону або служити частиною замикаючого пристрою на двері. The article deals with iron details of sepulchral constructions
from the Scythian royal barrow Kozel dated
to 4 century BC excavated by I.E. Zabelin in 1865. The
barrow had been plundered.
There are iron nails, cramps, brackets, clamps and
their fragments in the collection. These items are
frequently found in the Scythian barrows used to tie
wooden parts of constructions.
The series of items is quite small, so we looked for
analogues in other barrows basing on formal characteristics
of our items. The analogues found in Scythian barrows of the 4 century BC gave us a chance to understand
the place of our items in the grave constructions of Kozel barrow. Most of them are the details of
the wooden walls at the entrance to the burial chamber which may sometimes look as a simple door. The iron
items were to tie the parts of wooden wall or be a part of the locker of the door.