О формировании Классической Скифии в V в. до н. э. - Гречко, Д.С. (Археологія і давня історія України, 2017)
Статья посвящена анализу погребального обряда и эволюции материальной культуры населения
Классической Скифии в V в. до н. э. Захоронение
первой половины века V в. до н. э. представлены
почти исключительно ямами разной формы. Подбои, катакомбы и отдельные могилы лошадей появляются около середины данного столетия и сосуществуют с ямами. В развитии материальной культуры II группы захоронений А.Ю. Алексеева выделено 5 подгрупп. Стаття присвячена аналізу поховального обряду
та еволюції матеріальної культури населення Класичної Скіфії у V ст. до н. е.
Поховання цього часу в значній мірі є основними в курганах та першими у
курганних могильниках у Степу та Лісостепу. Поховання першої половини століття V ст. до н. е. представлені майже виключно ямами різної форми. Підбої, катакомби та окремі могили коней з'являються
близько середини цього століття та співіснують з ямами. У розвитку матеріальної культури ІІ групи
поховань А.Ю. Алексєєва виділила 5 підгруп. Дані підгрупи відображають зміни предметів озброєння,
деталей кінського спорядження та інших категорій інвентарю з 480-х по 410-і рр. до н. е. This article is devoted to the analysis of the burial
ceremony and the evolution of the material culture
of the population of Classical Scythia in the 5th c. BC.
Burials of this time are predominantly central in burial
mounds and first in burial mound grounds of the Steppe
and Forest-Steppe regions. Burials of the first half of the
5th c. BC are represented almost exceptionally by the
different shape pits. Kervings, catacombs and separate
burials of horses appeared near the middle of this century and coexisted with pits. There are 5 sub-groups separated
by A.Ju. Alekseev in the development of the material culture of the IInd group of burials. These sub-groups
reflect changes of armament, harness details and other categories of the inventory since 480th till 410th BC.