Сосуд или зеркало (к вопросу о бронзовой ручке из Немирова) - Кузнецова, Т.М. (Археологія і давня історія України, 2017)
В статье рассматриваются вопросы, связанные
со временем появления зеркал с боковой ручкой в Северном Причерноморье и атрибуцией предмета,
бронзовая ручка от которого происходит из Немировского городища. Статтю присвячено питанням, пов'язаним з часом появи дзеркал з бічною ручкою в Північному
Причорномор'ї і атрибуцією предмету, бронзове
руків'я якого походить з Немирівського городища.
Показано, що дата для цього руків'я, яку дослідники Немирівського городища пов'язують з античним дзеркалом, суперечить часу появи дзеркал з бічною ручкою в Греції. Зауважено, що спроба перенесення цієї дати як на скіфські пам'ятки Північного Причорномор'я, так і на святилища древнього Пелопоннесу не має підстави, оскільки належність
цієї ручки посудині довести можливо, а для зіставлення з дзеркалами даних немає. The article deals with the issues related to the time
of appearance of mirrors with side handle on the northern
Black Sea coast and the attribution of the object,
the bronze handle of which comes from the Nemirovsky
hillfort. It is shown that the date for the handle that
some researchers of Nemirovsky hillfort connect with
antique mirrors is contrary to the advent of the mirrors with side handle in Greece. It is noted that the attempt
to transfer this date on the Scythian monuments of the Northern Black Sea as well as on the sanctuary of the
ancient Peloponnese has no foundation, because it belonging of the considered handle to a vessel is possible
to prove, while we have no data for comparison with the mirrors.