Остання стаття Олексія Івановича Тереножкіна - Отрощенко, В.В. (Археологія і давня історія України, 2017)
Статтю присвячено актуальній проблемі класифікації, типології та хронології клепаних казанів до якої періодично повертався О .І. Тереножкін. Він довів, що такі казани виготовлялися за доби пізньої бронзи, позначив їх періодизацію та вилучив ці артефакти з контексту кіммерійської археології. Й ого концепція лишається актуальною й опинилася нині в центрі дискусії, напружуючи старих і нових опонентів. Статья посвящена актуальной проблеме классификации, типологии и хронологии бронзовых клепанных котлов — сферы научных интересов А.И. Тереножкина. Он доказал, что такие котлы изготовлялись в эпоху поздней бронзы, обосновал их периодизацию и вывел эти артефакты из контекста киммерийской археологии. Его концепция остается актуальной и оказалась ныне в эпицентре дискуссии старых и новых оппонентов. The article is devoted of actual problem of classification, typology and chronology of the bronze riveted caldrons — the sphere of scientific interests of O.I. Terenožkin. He is argued, that such caldrons were manufactured in Late Bronze age, made there division into periods and removed this artifacts out of context of Cimmerian archaeology. His conception is actual today and remain in the centre of discussion of the old and new opponents.