Про участь Марії Вязьмітіної в археологічних дослідженнях Середньої Азії (за спогадами і листуванням) - Бузько, О.В. (Археологія і давня історія України, 2017)
На тлі роботи двох великих Середньоазійських експедицій (Термезької археологічної комплексної експедиції та Південно-Туркменістанської археологічної комплексної експедиції) розглядається участь у них археологині Марії Вязьмітіної у 1937 р. і протягом 1946—1950 рр. відповідно. За спогадами Г.А. Пугаченкової та листуванням М.І. Вязьмітіної відтворюється атмосфера експедицій: побут та наукові будні. Статья вводит в научный оборот ценные фрагменты переписки Марии Вязьмитиной, которые помогают более целостно воссоздать картину ее длинной и интересной жизни. The article introduces into scientific discourse valuable Mariia Vyazmitina’s correspondence, which helps to recreate a more holistic picture of her long and interesting life.