З листування Івана Виговського - Мицик, Ю. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
У статті пропонується публікація двох десятків листів генерального писаря Війська Запорозького, а згодом і гетьмана Івана Виговського, виявлених у польських архівосховищах. Вони були написані у 1655–1661 рр., причому деякі з них разом з Богданом Хмельницьким. Адресатами Виговського були визначні державні, політичні й військові діячі Речі Посполитої, а також деякі православні ієрархи. Ці листи проливають світло на біографію Виговського, особливо післягетьманського періоду, і на дипломатичні відносини між Гетьманщиною та Річчю Посполитою. В статье предлагается публикация двух десятков писем генерального писаря Войска Запорожского, а потом и гетмана Ивана Выговского, найденных в польских архивохранилищах. Они были написаны в 1655–1661 гг., причем некоторые из них вместе с Богданом Хмельницким. Адресатами Выговского были выдающиеся государственные, политические и военные деятели Речи Посполитой, а также некоторые православные иерархи. Эти письма проливают свет на биографию Выговского, особенно послегетманского периода, и на дипломатические отношения Гетманщины с Речью Посполитой. The article presents twenty letters by a brilliant chancellor of the Zaporozhian Host, later Hetman Ivan Vyhovsky. All documents have been found in the Polish archives. They were written between 1655-1661, moreover some of them were composed in cooperation with Bohdan Khmelnytsky. The addressees include prominent state, political and military figures of the Polish-Lithuanian Commonwealth, and some Orthodox hierarchs as well. These letters highlight Vyhovsky’s biography, especially the period after his leadership of the Hetmanate, and the diplomatic relations between Ukraine and the Polish-Lithuanian Commonwealth.