Листи Олексія Волянського до Михайла Грушевського за 1902–1927 роки - Панькова, С.; Старков, В. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
Листи пароха церкви Різдва Пресвятої Богородиці в с. Криворівні Олекси Волянського до видатного історика і громадського діяча Михайла Грушевського висвітлюють багатолітні взаємини двох особистостей та їхній внесок у суспільно-політичне та культурне життя України. Разом з тим досліджений епістолярний корпус є важливим джерелом до історії мальовничого села на Гуцульщині – “Українських Атен” – місяця відпочинку та творчого натхнення багатьох представників української еліти початку ХХ ст.: Івана Франка, Володимира Гнатюка, Михайла Коцюбинського, Гната Хоткевича та інших. Письма священника церкви Рождества Пресвятой Богородицы в дер. Криворивня Алексея Волянского к видающемуся историку и общественному деятелю Михаилу Грушевскому отражают многолетние взаимоотношения двух личностей и их вклад в общественно-политическую и культурную жизнь Украины. Вместе с тем исследуемый эпистолярный корпус является важным источником к истории живописного села на Гуцульщине – “Украинских Афин” – места отдыха и творческого вдохновения многих представителей украинской элиты начала ХХ в.: Ивана Франко, Владимира Гнатюка, Михаила Коцюбинского, Игнатия Хоткевича и других. The correspondence of Oleksa Voliansky, a priest of the Church of the Birth of the Holy Virgin at the village of Kryvorivnia, with the famous historian and public figure Mykhailo Hrushevsky highlights their contribution to the social, political and cultural life of Ukraine. The letters also reflect the relation between these two personalities which lasted for many years. At the same time these epistolary documents are an important source of the history of the picturesque Hutsul village which came to be known as the ‘Ukrainian Athens’. This village was a place of resort and creative inspiration for many Ukrainian intellectual representatives in the early 20th century: Ivan Franko, Volodymyr Hnatiuk, Mykhailo Kotsiubynsky, Hnat Khotkevych, and others.