Матеріали науково-рятівних досліджень Архітектурно-археологічної експедиції 2016 р. в експозиції Археологічного музею ІА НАНУ - Івакін, Г.Ю.; Івакін, В.Г.; Бібіков, Д.В.; Баранов, В.І.; Зоценко, І.В.; Чміль, Л.В.; Оленич, А.М. (Археологія і давня історія України, 2017)
У статті розглянуто попередні результати науково-рятівних досліджень Архітектурно-археологічної експедиції, матеріали яких представлені на виставці до 70-річчя Гліба Івакіна в Археологічному музеї ІА НАН України у 2017 р. Розглянуто археологічний контекст знахідок у різних частинах сучасного Києва: на вул. Кирилівська, 37, Метрологічна та Десятинна, 9. В статье рассмотрен археологический контекст
материалов временной экспозиции в Археологическом музее ИА НАНУ. Экспозиция была сформирована на основе находок Архитектурно-ахеологической экспедиции ИА НАНУ полевого сезона 2016 г.
В результате научно-спасательных исследований на
ул. Кирилловская, 37 были изучены средневековые
культурные слои на площади около 300 м². Зафиксирован ряд археологических горизонтов — конца
ХІХ — ХХ в., XVII—XVIІI вв., ХІІ—XІІІ вв., два слоя конца Х — ХІ в. Самый древний горизонт, который маркирует первое заселение данного участка относится к раннеславянской эпохе (VI—VII вв.). На основе полученных данных нами была сделана попытка реконструкции внешнего облика участка и его эволюцию в течение средневекового периода. The article present the archaeological context of
the materials of the temporary exposition in the Archaeological
Museum of the IA NASU. The exposition
was formed on the basis of the findings of the Architecture-
Archaeological Expedition of IA NAUU of the
season of 2016. As a result of rescue research on the
Kirillovskaya str., 37 studied medieval cultural layers
in an area of about 300 m2. Several archaeological horizons
— late XIX—XX, XVII—XVIІI, XІІ—XІІІ, two
layers end of the Х—ХІ centuries. The oldest horizon
that marks the first settlement at this area belongs to
the Early Slavonic era (VI—VII centuries). Based on
the obtained data, we made an attempt to reconstruct
the external appearance of the site and its evolution
during the medieval period.