Владислав Николаевич Гладилин — неформальный лидер исследований палеолита в Украине в 1970—1980-х гг. Памяти учителя и ученого - Демиденко, Ю.Э. (Археологія і давня історія України, 2017)
Статья посвящена памяти выдающегося специалиста по археологии каменного века Владислава
Николаевича Гладилина (1935—2015). В.М. Гладилін прожив довге життя (1935—2015)
і на протязі більш як 30 років він був дослідником
археології кам'яного віку України. Його польові дослідження спочатку на Сході України в 1962—1965
та потім в 1969—1991 рр. на Закарпатті призвели до
відкриття та розкопок низки важливих для науки
стоянок палеоліту, серед яких безумовно унікальним
є комплекс стоянок Королево з численними археологічними горизонтами раннього, середнього та верхнього палеоліту. Багаторічна польова робота також супроводжувалась плідною розробкою Владиславом
Миколайовичем багатьох важливих проблем археології кам'яного віку. У сукупності уся наукова діяльність В.М. Гладиліна дозволяє говорити про нього, як про неформального лідера досліджень палеоліту в Україні в 1970—1980-х рр. V.N. Gladilin had been living a long life (1935—
2015) and was a researcher of Stone Age archaeology in
Ukraine for more than 30 years. His field work first in
Eastern Ukraine in 1962—1965 and then in Ukrainian
Transcarpathian region in 1969—1991 did lead to the
discovery and excavations of several important Paleolithic sites and among them the Korolevo site complex
with a series of Lower, Middle and Upper Paleolithic archaeological horizons is really unique in the Paleolithic
Archaeology. Many years of the Gladilin’s field work had been also added by his seminal elaboration of
many Stone Age archaeology important problems. All together the whole scientific activity of V.N. Gladilin
allows us to say about him as an informal leader of Paleolithic research in Ukraine in the 1970s—1980s.