Парадигмальний концепт організації системи інтегрованого управління водними ресурсами - Хвесик, М.А.; Левковська, Л.В.; Мандзик, В.М. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2018)
Доведено, що система управління водними ресурсами, яка побудована за покомпонентним, територіально-галузевим принципом, спричиняє надзвичайно високі й недопустимі на сучасному етапі розвитку людства економічні, соціальні та екологічні витрати. Запропоновано альтернативний парадигмальний концепт формування системи інтегрованого управління водними ресурсами в Україні на базових положеннях теорії та методології неоінституціоналізму. Визначено основні напрями організації інституціональної архітектоніки такого управління в контексті забезпечення сталого водокористування. As a result of the study, it was proved that the existing water resources management system, which is built on the component, territorial-branch principle, causes extremely high and unacceptable economic, social and environmental costs at the present stage of human development. An alternative paradigmatic concept of forming an integrated water resources management system in Ukraine is proposed based on the basic provisions of the theory and methodology of neo-institutionalism. The main directions of organization of the institutional architecture of water resources management in the context of providing sustainable water use are determined