Екосистемний підхід до визначення збитків від забруднення водних ресурсів з урахуванням напрямів формалізації їх вартісного виміру - Колмакова, В.М. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2018)
Досліджено теоретико-методологічні засади екосистемного оцінювання збитків від забруднення водних ресурсів. Вперше обґрунтовано наукові підходи до такого оцінювання за об’єктами втрат, що включають три основні аспекти: орієнтацію на розвиток теорій втрат екосистемних послуг, екологічного ризику й деградації водної екосистеми. Запропоновано алгоритм та концептуальну схему екосистемного оцінювання збитків від забруднення водних ресурсів, які можуть бути застосовані під час формалізації їх вартісного виміру. The theoretical and methodological principles of ecosystem assessment of losses from pollution of water resources are researched. For the first time scientific approaches to ecosystem assessment of losses from water pollution by objects of losses, which include three main aspects: orientation to the development of the theory of losses of ecosystem services, the theory of ecological risk and the theory of degradation of the water ecosystem, are grounded. The algorithm and conceptual scheme of ecosystem estimation of losses from pollution of water resources which can be applied at formalization of their value measure is offered.