Еколого-економічна ефективність землекористування в умовах поглиблення інституціональних трансформацій - Сакаль, О.В. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2018)
Проаналізовано сучасні підходи до визначення змісту еколого-економічної ефективності землекористування та розкрито доктринальні питання останньої в умовах поглиблення інституціональних трансформацій. Встановлено, що переважна більшість вітчизняних дослідників трактують це поняття стосовно використання сільськогосподарських угідь або земель сільськогосподарських підприємств. Доведено, що такий підхід виправданий, зважаючи на структуру земельного фонду України. Однак при цьому нівелюються інші цілі діяльності землекористувача та функції землі. Запропоновано досліджувати категорію еколого-економічна ефективність землекористування відповідно до положень екологічної економіки, теорії суспільного добробуту, концепції загальної економічної вартості. Ґрунтуючись на класифікації функцій землі, визначено критерії виділення речового змісту і суспільної форми еколого-економічної ефективності землекористування. The article is devoted doctrinal issues of environmental and economic effectiveness of use land in conditions of infringement of institutional transformations. The modern approaches to the definition of content of ecological and economic effectiveness of land use are analyzed. It is established that the overwhelming majority of domestic researchers interpret this notion regarding the use of agricultural land or farm land. It is proved that such an approach is justified, taking into account the structure of the land fund of Ukraine. However, this reduces other goals of the land user and functions of the land. It is proposed to investigate the category of ecological and economic effectiveness of land use in accordance with the provisions of the ecological economics, social welfare theory, and concept of total economic value. Based on the classification of land functions, the criteria of selection material content and social form of ecological and economic effectiveness of land use are determined.