Энергетическая неоднородность поверхности талька - Тарасевич, Ю.И.; Малыш, Г.Н. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Показано, что базальные и боковые грани кристаллов талька обладают различной энергетикой. Гидрофильность боковых граней кристаллов талька обеспечивают принадлежащие им активные центры. Поверхность
базальных граней с ее инертными силоксановыми связями гидрофобна. Определены основные физико-химические и термодинамические характеристики боковых и базальных граней кристаллов талька. Показано, що базальні та бічні грані
кристалів тальку характеризуються різною енергетикою. Гідрофільність бічних граней обумовлюється
наявністю на ній активних центрів. Поверхня базальних граней з інертними силоксановими зв’язками є
гідрофобною. Визначено основні фізико-хімічні та термодинамічні характеристики бічних і базальних граней кристалів талька. It is shown that basal and side faces
of talc crystals exhibit different energetics. The hydrophilicity
of side faces is caused by the active centres located
thereon. The surface of basal faces which possess inert
siloxane bonds is hydrophobic. Main physicochemical and
thermodynamic characteristics of basal and side faces of
talc crystals are determined.