Можливості ефективного освоєння рудних родовищ із запасами рідкісних і благородних металів - Гріньов, В.Г.; Хорольський, А.О. (Физико-технические проблемы горного производства, 2018)
Мета. Розробити новий підхід щодо ефективного освоєння рудних родовищ із запасами рідких та благородних металів.
Методика. Оцінити і зробити вибір в різних гірничо-геологічних, територіальних і соціальних умовах з урахуванням великого різноманіття форм рудних тіл і високої цінності корисної копалини можливо на основі динамічного програмування.
Результати. Наведено модель зміни стану балансових запасів вітчизняних родовищ з урахуванням поточних і обов'язкових умов динамічного програмування. Описана методика оптимізації моделі і рекомендовано інформаційне забезпечення для розрахунків.
Наукова новизна. Запропонований підхід дозволяє обґрунтовувати область ефективної експлуатації альтернативними розробниками з різними правами на користування надрами і різними можливостями за фінансами, трудовими і матеріальними ресурсами, а також проводити геолого-економічну переоцінку запасів родовищ, перспективних для іноземних інвестицій шляхом багатократних варіантних розрахунків можна обґрунтувати зміну кондицій.
Практична значимість. Наведені способи дозволяють визначити рентабельність експлуатації реальних запасів золоторудних родовищ та демонструють можливості ефективного освоєння запасів цінних руд, а також можуть бути застосовані при створенні потужних якірних проектів нарощування власного мінерально-сировинного комплексу України. Цель. Разработать новый подход для эффективного освоения рудных месторождений с запасами редких и благородных металлов.
Методика. Оценить и сделать выбор при различных горно-геологических, территориальных и социальных условиях с учетом большого разнообразия форм рудных тел и высокой ценности полезных ископаемых можно на основе динамического программирования.
Результаты. Представлена модель изменения состояния балансовых запасов отечественных месторождений с учетом текущих и обязательных условий динамического программирования. Описана методика оптимизации модели и рекомендовано программное обеспечение для расчетов.
Научная новизна. Предложенный подход позволяет обосновывать область эффективной эксплуатации с альтернативными разработчиками с разными правами на пользование недрами и различными возможностями по финансам, трудовыми и материальными ресурсами, а также проводить геолого-экономическую переоценку запасов месторождений, перспективных для иностранных инвестиций, путем многократных вариантных расчетов можно обосновать изменение кондиций.
Практическая значимость. Приведенные способы позволяют определить рентабельность эксплуатации реальных запасов золоторудных месторождений и демонстрируют возможности эффективного освоения запасов ценных руд, а также могут быть применены при создании мощных якорных проектов наращивания собственного минерально-сырьевого комплекса Украины. Purpose. To propose a new approach to the design of layout of ore deposits with reserves of rare and precious metals.
Methods. The paper presents numerous specifications of the development of valuable ore reserves, which can be displayed in a mathematical model of the state of reserves throughout the entire period operation of fields. Evaluate and make a choice in different geological, territorial and social conditions, taking into account the great variety of forms of ore bodies and high value of the mineral, possibly based on dynamic programming.
Findings. Modern methods are described for determining the profitability of exploiting real reserves of gold field, which show the possibilities of efficient development of high-grade ore resources, as well as creating powerful anchor projects for building up our own mineral resources sector of Ukraine.
Originality. It has been a model of changes in the state of the balance reserves of homemade fields is describes, taking into account the current and compulsive antecedents for dynamic programming. A method of optimizing the model is given and software calculations are recommended.
Practical implications. We developed the system for decision-making support, which allows optimizing operational parameters of layout of ore deposits with reserves of rare and precious metals.