Оптимізація маршрутів групи БПЛА модифікованим алгоритмом мурашиних систем - Гуляницький, Л.Ф.; Сторчевий, В.В. (Компьютерная математика, 2019)
Розглянуто проблему маршрутизації групи безпілотних літальних апаратів (БПЛА) при обстеженні заданих об'єктів. Показано, що модель руху транспортних засобів з декількома депо можна використати для планування польоту групи БПЛА. Розроблено спеціальний макс-мін алгоритм мурашиних систем для розв'язування однієї із таких задач маршрутизації з декількома депо. Проведено порівняльний аналіз трьох алгоритмів розв'язування. Рассмотрена проблема маршрутизации группы беспилотных летательных аппаратов (БПЛА). Показано, что модель движения транспортных средств с несколькими депо можно применить для планирования полета группы БПЛА. Разработан макси-минный алгоритм муравьиных колоний для решения одной из задач маршрутизации. Проведен сравнительный анализ алгоритмов для решения задачи маршрутизации группы БПЛА. The problem of routing a group of unmanned aerial vehicles (UAVs) is considered. It is shown that the model of movement of vehicles with several depots can be used to plan the flight of UAV groups. Max-min ant system algorithm for solving a multi-depot routing problem is developed. A comparative analysis of algorithms for solving the problem of routing a group of UAVs is presented.