«…Моїм особистим бажанням є — не поривати з науково-дослідною працею…»: нариси життя Ф. А. Козубовського - Колеснікова, В.А.; Павленко, С.В. (Археологія і давня історія України, 2017)
У статті на основі широкого кола різних видів джерел зроблено спробу всебічно й детально простежити життєвий і творчий шлях Федора Андрійовича Козубовського — українського вченого, археолога та музейника, громадського діяча, першого директора Інституту історії матеріальної культури АН УРСР, репресованого у 1936 р. органами НКВС за сфабрикованими обвинуваченнями. В публикации на основе широкого круга различных видов источников делается попытка всесторонне и детально проследить жизненный и творческий путь Фёдора Андреевича Козубовского — украинского учёного, археолога и музейного работника, общественного деятеля, первого директора Института истории материальной культуры АН УССР, репрессированного органами НКВД по надуманному обвинению в 1936 г. The publication is written based on a wide range of different sources and attempt to comprehensively and in detail elucidate the life and creative path of Fedir (Theodore) Andriiovych Kozubovskyi. F. Kozubovskyi is Ukrainian scientist, archeologist and museum worker, public figure, the first head of the Institute of the History of Material Culture at the Academy of Sciences of the USSR, repressed by the NKVD (The People’s Commissariat for Internal Affairs) for fictitious accusations in 1936.