Археологічне зібрання Житомирського обласного краєзнавчого музею (попередній огляд історії комплектування, персоналії, колекції, облік та інвентаризація, вивчення, доля) - Тарабукін, О.О. (Археологія і давня історія України, 2017)
У статті в контексті історії діяльності Житомирського обласного краєзнавчого музею висвітлюється основні етапи формування археологічного
зібрання, визначаються джерела надходження, орієнтовний склад колекцій, кількість експонатів,
нові надходження, процеси обробки, обліку, упорядкування і збереження збірок, участь у цьому процесі
науковців і краєзнавців, змін, що відбулися у складі зібрання на певних етапах діяльності музею, доля окремих колекцій та сучасний стан. Житомирский областной краеведческий музей —
один из старейших музеев Украины. В его фондах
сохраняется достаточно объёмное собрание археологических древностей, процесс формирования, изучения и упорядочения которого осуществлялся постепенно и охватывал несколько этапов. One of the oldest museums in Ukraine is located
in the city of Zhitomir. In his funds, a voluminous
collection of archaeological antiquities is preserved.
The process of its formation, study and ordering was
carried out gradually and covered 8 stages.