Обласна інспекція з охорони культурної спадщини в археологічному вивченні території Східної Волині — Житомирщини (2001—2009 рр.) - Тарабукін, О.О.; Ігруніна, С.О. (Археологія і давня історія України, 2017)
У статті висвітлено діяльність і проаналізовано внесок обласної інспекції з охорони культурної
спадщини у вивченні археологічної спадщини та
окремих історико-археологічних об'єктів на території Житомирської області. С 2002 г. к археологическому изучению Восточной Волыни, большей частью охватывающей территорию нынешней Житомирской области, подключилась Областная инспекция по охране культурного
наследия. За достаточно короткий промежуток времени удалось разработать и постепенно воплощать
в жизнь программу всестороннего изучения археологического наследия края. In 2002, the regional inspectorate for the protection
of cultural heritage joined the archaeological study of
Eastern Volyn region, which covered most part of the
territory of the present Zhytomyr region. In a short period, it was possible to develop and gradually implement
program of comprehensive study of the archaeological heritage of the region.