Поселення пізнього етапу трипільської культури у Городську - Відейко, М.Ю. (Археологія і давня історія України, 2017)
Поселення у Городську — одна з небагатьох пам'яток трипільської культури, яка з самого початку досліджень привернула увагу археологів, а знайдені матеріали викликали дискусію, підсумки якої, як виявилося, складно підвести і нині, що вказує на непересічне значення результатів тих досліджень для вивчення праісторії не лише нашого краю, але і значного регіону Європи. Мета даної статті — викласти сучасне бачення основних результатів досліджень та показати місце і значення цієї пам'ятки для вивчення історії культурного комплексу Кукутень-Трипілля. В якості ілюстрацій використано матеріали з архіву М. Л. Макаревича, частина яких публікується вперше з метою привернути увагу до вивчення та подальшої публікації цієї пам'ятки. Поселение в Городске — один из немногих памятников трипольской культуры, который уже с самого начала исследований привлекал внимание археологов, а найденные материалы вызвали дискуссию, итоги которой, как оказалось, сложно подвести и сейчас, что указывает на непреходящее значение результатов раскопок для изучения праистории не только нашего края, но и значительного региона Европы. Цель данной статьи — изложить современное видение основных результатов исследований и показать место и значение этого памятника для изучения истории культурного комплекса Кукутень-Триполья. В качестве иллюстраций использованы материалы из архива М. Л. Макаревича, часть которых публикуется впервые. Публикация подготовлена с целью привлечь внимание к изучению и дальнейшей публикации этого памятника. Trypillia Culture site, discovered at Gorodsk in 30th of XX century from the beginning became an object of discussion between archaeologists, who studied the last centuries of history of this cultural complex. It looks that Volhynia at the last centuries of IV Mil. BC became a cross—road of different cultures and trade routes, which reflected at finds from Gorodsk. This article dedicated to publication of forgotten materials and reloading of the old discussion.