Моделювання процесів видалення сполук нітрогену з оборотної води індустріальних рибницьких господарств - Кононцев, С.В. (Математичне моделювання в економіці, 2018)
Обґрунтовано ефективність використання ряскових для очищення оборотної води в установках з замкнутим водопостачанням (УЗВ) від сполук Нітрогену. Визначено основні фактори, що впливають на інтенсивність процесів асиміляції рослинами біогенних елементів. Представлено математичний опис динаміки амоній-йону в умовах замкнутого контуру УЗВ та залежності темпів росту ряскових від абіотичних факторів у фітореакторі для очищення оборотної води. Визначено раціональні шляхи регулювання очисної потужності фітореактора, проаналізовано можливі напрямки інтенсифікації процесів асиміляції сполук Нітрогену з оборотної води УЗВ. Обоснована эффективность использования рясковых для очистки оборотной воды в установках с замкнутым водоснабжением (УЗВ) от соединений азота. Определены основные факторы, влияющие на интенсивность процессов ассимиляции растениями биогенных элементов. Представлено математическое описание динамики иона аммония в условиях замкнутого контура УЗВ и зависимости темпов роста рясковых от абиотических факторов в фитореакторе для очистки оборотной воды. Определены рациональные пути регулирования очистной мощности фитореактора, проанализированы возможные направления интенсификации процессов ассимиляции соединений азота из оборотной воды УЗВ. Efficiency of using duckweed for water purification in recirculating water systems (RAS) installations by removing nitrogen compounds is substantiated. The main factors affecting the intensity of biogenic elements assimilation processes by plants are determined. Presented are the mathematical description of ammonium ion dynamics in closed loop conditions of RAS and dependences determining duckweed growth rates on abiotic factors in phyto-reactor for circulating water purification. Rational ways of regulating the purifying power of the phytoreactor are determined and possible directions of intensification of nitrogen compounds assimilation processes from RAS circulating water are analyzed.