Моделювання макроекономічних процесів - Дунаєв, Б.Б.; Любіч, О.О. (Математичне моделювання в економіці, 2018)
Запропонована авторська динамічна дискретна модель функціонування економіки країни на макрорівні, в якій досягається рівновага економіки, тобто зростання реального ВВП, за рахунок розширеного відтворення виробничого капіталу й кількості грошей в обігу, а ринкова рівновага досягається за рахунок саморегулювання інфляції і безробіття. Проведено моделювання можливого розвитку економіки України на 2019–2022 роки. Доведено, що стабільне зростання реального ВВП в Україні на рівні 3% можливо лише за умов інвестування у виробництво з року в рік в обсязі 50% валового внутрішнього продукту. Предложена авторская динамическая дискретная модель функционирования экономики страны на макроуровне, в которой достигается равновесие экономики, т.е. рост реального ВВП, за счет расширенного воспроизводства производственного капитала и количества денег в обращении, а рыночное равновесие достигается за счет саморегулирования инфляции и безработицы. Проведено моделирование возможного развития экономики Украины на 2018–2022 годы. Доказано, что стабильный рост реального ВВП в Украине на уровне 3% возможен лишь при условии инвестиций в производство из года в год в объеме 50% валового внутреннего продукта. The proposed author's dynamic discrete model of the functioning of the country's economy at the macro level, in which the equilibrium of the economy is achieved, i.e. the growth of real GDP, by expanding the reproduction of productive capital and the amount of money in circulation, and economics balance is achieved through self-regulation of inflation and unemployment. It is carried out modeling of the possible development of the Ukrainian economy for 2018–2022 years. It is proved that stable growth of real GDP in Ukraine at the level of 3% is possible only under condition of investing in production from year to year in the amount 50% of gross domestic product.