Оптимізація шляхів у динамічному графі перельотів модифікованим алгоритмом мурашиних систем - Гуляницький, Л.Ф.; Павленко, А.І. (Математичне моделювання в економіці, 2018)
Розглянуто задачу пошуку оптимального маршруту авіалініями із заданими користувацькими умовами, критерієм у якій виступає мінімізація витрат на подорож. Використовуючи загальну схему алгоритму мурашиних систем, розроблено метаевристичний алгоритм для розв'язування поставленої задачі. Проведено порівняльний аналіз результатів застосування розробленого алгоритму та точного алгоритму міток на основі проведеного обчислювального експерименту. Рассмотрены задачи поиска оптимального маршрута авиалиниями с заданными пользовательскими условиями и целью минимизации затрат. Описаны общие подходы алгоритма муравьиных систем (АМС) и разработан алгоритм на основе АМС для решения поставленной задачи. Приведены результаты вычислительного эксперимента и сравнение с результатами алгоритма меток. In this paper, we have considered the problem of optimal tourist trip route planning with given user restrictions and goal to minimize trip expenses. The paper describes general ant system (AS) algorithms and developed ACS-based algorithm for the discussed problem. We have presented performance results of developed ACS-based algorithm and compared it to the labeling algorithm.