Дослідження ефективності детермінованих та псевдовипадкових перемежувачів турбокодів - Василенко, В.М. (Математичне моделювання в економіці, 2018)
В роботі розглядаються різні види перемежувачів, їх структура, параметри та вплив на властивості турбокодів в безпроводових системах передачі даних. Показано результати імітаційного моделювання характеристик достовірності інформації для каналу з адитивним білим гауссівським шумом з використанням детермінованих та псевдовипадкових перемежувачів в структурі кодерів та декодерів турбокодів. Запропоновано найбільш ефективний перемежувач для побудови адаптивних систем передачі з кодуванням. В работе рассматриваются различные виды перемежителей, их структура, параметры и влияние на свойства турбокодов в беспроводных системах передачи данных. Показаны результаты имитационного моделирования характеристик достоверности информации для канала с аддитивным белым гауссовским шумом с использованием детерминированных и псевдослучайных перемежителей в структуре кодеров и декодеров турбокодов. Предложен наиболее эффективный перемежитель для построения адаптивных систем передачи с кодированием. The paper considers various types of interleavers, their structure, parameters and the influence on the properties of turbo codes in wireless data transmission systems. The results of simulation of information reliability characteristics for a channel with additive white Gaussian noise are shown using deterministic and pseudo-random interleavers in the structure of encoders and decoders of turbo codes. The most effective interleaver for constructing adaptive transmission systems with encoding is proposed.