Терени центру Скіфії (від Солохи до Чортомлика) - Болтрик, Ю.В.; Окатенко, В.М.; Тощев, Г.М. (Археологія і давня історія України, 2018)
Статтю присвячено просторовій характеристиці двох найбільших городищ Східноєвропейського степу — Капулівського і Кам'янського, та поселень з їх оточення. Ці дві потужні структури біля зручних бродів переправ Нижнього Дніпра, утворювали головне ядро скіфської держави VIII cт. до н. е., в якому Капулівське городище відігравало функції столиці, а Кам'янське було його економічним партнером. Важливість цієї зони підкреслюють скупчення курганів та могильників, розміщені по різних берегах. За допомогою безпілотного літального апарату, разом з іншими об'єктами лівобережжя, з повітря було відзнято поселення майстрів на схилах Сорокіної балки, час існування якого (все IV cт. до н. е.) фіксують знахідки монет міст Північного Понту, Мармурового моря та Македонії. This article is devoted to the extensive description of the environment of the two largest settlement structures of the Eastern European steppes — the Kapuliv and Kamyanka which date V—III centuries BC. These two powerful settlements appeared on the opposite banks near the ancient crossings through the Dnipro. They formed the main core of the Scythian state, in which Kapuliv served as the capital and Kamyanka was its economic partner. Intense life here has arisen from the time of Ariapet’s rule to the life of the descendants of King Ateus.