Шляхи військових подій: Буковина, XIV—XVIII століття - Коржик, В.П. (Археологія і давня історія України, 2018)
Наявність шляхів сполучення, їх густота,
якість, параметри у значній мірі визначають
стратегію, логістику, тактику і загальний успіх
військового вирішення конфліктів. На території
Буковини, яка відзначається інтенсивно розчленованим рельєфом і високим ступенем залісненості,
дорожня мережа пристосовувалась до цих складних
умов і відіграла визначальну роль у реалізації історико-географічного процесу у його белігеративному
форматі. З цієї точки зору проаналізовані знакові для Буковини військові конфлікти між Польщею (Ян Ольбрахт) та Молдовою (Штефан Великий) (1497, битва у Козминському лісі); бої між військами Яна Яблоновського та турецько-татарськомолдовської коаліції (1685, с. Бояни — Раранче). The presence of communication, their density, quality,
parameters to a large extent determine the strategy,
logistics, tactics and overall success of military
conflict resolution. On the territory of Bukovina, which
is marked by an intensely dissected topography and a
high degree of afforestation, the road network adapted
to these difficult conditions. It played a decisive role in
the implementation of the historical-geographical process
in its belligerative format. From this position military
conflicts signifying for Bukovyna were analyzed.