Досвід топографічної зйомки городища на горі Лисуха. Обміри та аналіз сучасного стану пам'ятки. Реконструкція природного рельєфу - Манігда, О.В.; Пробийголова, О.С.; Очеретний, С.В. (Археологія і давня історія України, 2018)
Статтю присвячено аналізу топографії городища перших ст. н. е. на г. Лисуха, розташованого
у Канівському Подніпров'ї. Розглядається методика топографічної зйомки пам'ятки, подаються
обміри та характер сучасного стану городища. Реконструйовано природний рельєф гори, сильно
пошкоджений під час будівництва Канівського водосховища. Проведено низку аналізів для визначення впливу топографії на функціонування городища як населеного пункту давнини. The paper is devoted to the topography of hillfort
1th—3th cent. located on Lysukha Mountain in basin
of Dnipro river. Methods of mapping, measurements
and current preservation condition of hillford are reviewed.
Relief of Lysukha Mountain was badly damaged
by construction of Kaniv’ reservoir. That’s was
the reason for reconstruction the natural state of
mountain relief made by authors. Also, several analyzes
were done to determine the weight of topography
for hillfort functioning as a settlement structure in old times.