Розробка формальної моделі інтелектуального управління маршрутизацією в конфліктуючих сенсорних мережах варіативної топології - Семко, О.В.; Семко, В.В. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
Процеси функціонування гарантоздатних самоорганізуючих сенсорних мереж варіативної топології потребують створення новітніх систем інтелектуального управління. Враховуючи те, що елементи сенсорних мереж мають властивість переміщення в просторі параметрів за умов обмежень, невизначеностей, змінної топології, зовнішніх і внутрішніх впливів, визначальним є вибір моделі опису процесу управління маршрутизацією потоків даних. Зазначена задача розглянута як задача дискретної динамічної оптимізації. Параметри функціонування мережі, що визначають переміщення елементів в просторі функціонування, характеристики функціонування каналів інформаційної взаємодії вузлів і топологія мережі мають входити в опис функції ціни при синтезі і виборі рішень щодо маршрутизації потоків даних. Методика дослідження включає розробку методу формального опису топології у вигляді математичної моделі і нотації (мови) опису процесів функціонування сенсорної мережі; теоретико-множинної моделі процесів взаємодії елементів мережі; моделі рішення задачі оптимального управління маршрутизацією потоків даних для розподіленої системи інтелектуального управління. Інтегрально-топологічні методи дослідження та аналізу функціонування сенсорних мереж у фізичному і віртуальному просторі дозволяють виявити характеристики і синтезувати модель взаємодії елементів гетерогенної мережі. The processes of functioning of the self-organizing sensor networks of variable topology that are guaranteed are in need of the creation of advanced systems of intellectual control. Elements of sensor networks have the property of moving in the space of parameters under conditions of constraints, uncertainties, variable topology, external and internal influences. The task of routing management is considered as a task of discrete dynamic optimization. The parameters of the network functioning, defined by the model of the sensor network, are taken into account in the price function during synthesis and the choice of routes of data streams. Integral-topological methods of studying the processes of functioning of sensor networks allow to identify their characteristics, to synthesize the model and method of solving the problem of optimal routing management for a distributed heterogeneous network. The results of research of time characteristics of functioning of the system of intellectual routing management are resulted.