Задача опису забрудненої території з мінімізацією точок забору проб - Кряжич, О.О.; Коваленко, О.В.; Грицишин, В.О. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
В статті представлені попередні результати роботи з удосконалення способу дослідження екологічного стану території при техногенному забрудненні. Велика кількість ітерацій, що використовуються при розрахунках за зазначеним способом, призводить до утворення і накопичення похибок, які впливають на побудову подальших прогнозів. В роботі запропоновано криву руху (відбору проб) на пересіченій місцевості, за вектором напряму розбиту на інтервали, які описуються потім з використанням елементарних та базових тригонометричних функцій. Для мінімізації похибок у цьому випадку пропонується використовувати нев’язки. Представлена практична апробація у вигляді демо-версії програми з внесенням удосконалення до алгоритму. Отримані результати, після додаткової апробації, планується використати в новій версії програми «Випадкова точка». The paper supply the preliminary results of the work on improving the method of studying the ecological state of the territory under technogenic contamination. A large number of iterations used in the calculations by this method leads to the formation and accumulation of inaccuracies that affect the construction of further forecasts. Proposed curve movement on the terrain according to the direction vector to be split into intervals. This is then described using elementary and basic trigonometric functions. To minimize inaccuracies in this case, it is proposed to use residuals. The practical approbation in the form of a demo version of the program with the improvement of the algorithm is presented. The obtained results, after additional testing, will be used in the new version of the program "Random point".