Методичний підхід до аналізу стану регіонально-виробничих природно-економічних систем - Азаров, С.І.; Сидоренко, В.Л. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
Надано визначення, розглянуто значимість та процес функціонування регіонально-виробничих природно-економічних систем. Розглянуто ранжування в процесі факторного аналізу як процедуру упорядкування, розбиття великої кількості факторів у порядку переваги, з введенням між ними деякого порядку «краще-гірше». Зазначаються переваги і недоліки ранжування як методу вимірювання. Представлено процес управління розвитком регіону у вигляді послідовності задач, що формуються за семантичними, методичними та інформаційними ознаками. Запропоновано оцінювання стану регіонально-виробничих природно-економічних систем на основі факторного аналізу та алгоритм його ранжування. Пропонується застосування загальної теорії корисності для продуктивної реалізації методології моделей і процедур в системах підтримки прийняття рішень управління регіонально-виробничими природно-економічними системами. Зазначається, що розробка методології, технології, програмного і апаратного інструментарію автоматизації базових процесів підтримки прийняття рішень управління регіонально-виробничих природно-економічних систем на основі інформаційних технологій вимагає додаткового теоретичного та експериментального опрацювання. The definition, significance and process of functioning of regional production natural and economic systems are given. The ranking in the process of factor analysis is considered as a procedure for compiling, dividing a set of factors in order of preference, with the introduction of some "better-worse" order between them. The advantages and disadvantages of ranking as a measurement method are noted. The process of managing the development of a region is presented in the form of a sequence of tasks that are formed by semantic, methodical and informational features. Estimates of the state of regional production natural and economic systems based on factor analysis and an algorithm for its ranking are proposed. It is proposed to apply the general utility theory for the productive implementation of the methodology of models and procedures in decision support systems for managing regional-production natural-economic systems. It is noted that the development of methodology, technology, software and hardware tools for automating basic decision support processes for managing regional and industrial natural-economic systems based on information technologies requires additional theoretical and experimental processing.