Методи оцінки та формування стратегії розвитку національних наукових досліджень і розробок - Горбулін, В.П.; Полумієнко, С.К.; Трофимчук, О.М. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
Розглядається проблема аналізу стану та ефективності використання науково-технологічних ресурсів, тобто діяльності у сфері досліджень та розробок. Вирішення проблеми пропонується на основі побудови відповідної системи індикаторів стану науково-технологічних ресурсів. Запропоновано та проаналізовано 24 базових індикатори стану сфери досліджень і розробок. Ці індикатори відображають всі аспекти наукової діяльності та характеризують фінансування наукової діяльності, ефективність використання нерухомого майна наукових установ, публікацію наукових результатів, в тому числі публікацію в наукометричних виданнях та окремі оцінки її необхідності тощо. Вводиться інтегральний індекс стану сфери досліджень та розробок, який визначається на основі введених базових індикаторів та фокусується на ефективності використання різнобічних науково-технологічних ресурсів. Пропонується підхід до визначення стратегій розвитку національних науково-технологічних ресурсів. The problem of analysis of the state and effectiveness of the use of scientific and technological resources, i.e. activities in the field of research and development, is considered. The proposed solution of the problem is based on the construction of an appropriate system of indicators of the state of scientific and technological resources. There have been proposed and analyzed 24 basic indicators of the state of research and development sphere. These indicators reflect all aspects of scientific activity and characterize the financing of research and development, the efficiency of use of the property of scientific institutions, publication of scientific results, including publication in indexed scientific journals and separate assessments of its necessity, etc. An integral index of research and development sphere state is introduced, which is determined on the basis of the introduced indicators and focuses on the efficiency of the use of diversified scientific and technological resources. The approach to the determination of strategies for the development of national scientific and technological resources is proposed.