Композиційна конвергенція інформаційних технологій у системах ситуаційного управління на основі моделі знань предметної області - Коваленко, О.Є. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
Запропоновано знання-орієнтовану модель конвергенції інформаційних технологій шляхом їх композиції. Визначено відповідність між формальним описом проблемної області та засобами інформаційних технологій. Наведено класифікацію категорій інформаційних технологій та представлено формальну модель їх композиції в системах ситуаційного управління. Запропонований підхід забезпечує облік та конвергенцію засобів інформаційних технологій для вирішення цільових проблем ситуаційного управління шляхом композиції етапів онтологічного аналізу вимог, функціональної декомпозиції, предметної інтерпретації та фізичної реалізації. Використання запропонованої моделі процесу проектування дозволить забезпечити формалізований синтез систем ситуаційного управління для цільової предметної області шляхом конвергенції інформаційних технологій на основі моделей знань. A knowledge-oriented model of convergence of information technologies by the way of their composition is proposed. The correspondence between the formal description of the problem area and the means of information technologies is determined. Classification of categories of information technologies is presented and a formal model of their compositions is presented in systems of situational management. The proposed approach provides creating of repository of components for convergence of information technology tools for solving targeted problems of situational management by compiling the stages of ontological analysis of requirements, functional decomposition, subject interpretation and physical implementation. Using the proposed model of the design process will allow for formalized synthesis of systems of situational management for the target subject area through the convergence of information technologies based on knowledge models.