Застосування методу рухомих клітинних автоматів до моделювання локомоції черв'якоподібних організмів - Газдюк, К.П.; Жихаревич, В.В.; Нікітіна, О.М.; Остапов, С.Е. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2018)
Об’єктом дослідження даної роботи є моделювання підсистеми дощового черв’яка, яка керує його локомоцією. В якості методу для моделювання обрано метод рухомих клітинних автоматів (РКА), який з успіхом використовується для моделювання різних систем, де мають місце зміни об’єму – від пружних деформацій до розривів. The object of the study of this work is the simulation of a rainwater worm subsystem, which controls its locomotion. As a method for modeling, the method of movable cellular automata (MCA) is chosen, which is successfully used for modeling of different systems, where there is a change of volume — from elastic deformations to ruptures.