Принципы организации и применение полунатурного моделирования - Яковлев, Ю.С.; Тимашов, А.А. (Математичні машини і системи, 2019)
Уточнены общие принципы построения системы поддержки пользователем принятия решений (СППР) и предложен один из вариантов структурной схемы системы для полунатурного моделирования, выделены основные проблемы построения базы знаний. Использованы методы аналитического обзора и выделения характерных признаков полунатурного моделирования применительно к архитектурно-структурной организации СППР и общих принципов построения системы. Уточнені загальні принципи побудови системи підтримки користувачем прийняття рішень (СППР) і запропонований один із варіантів структурної схеми системи для напівнатурного моделювання, виділені основні проблеми побудови бази знань. Використані методи аналітичного огляду і виділення характерних ознак напівнатурного моделювання стосовно архітектурно-структурної організації СППР і загальних принципів побудови системи. The general principles of building of the user support decision-making system (DSS) are clarified and one of the variants of the system’s structural scheme for semi-natural modeling is proposed, the main problems of building the knowledge base are highlighted. The methods of analytical review and selection of characteristic features of semi-natural modeling in relation to the architectural and structural organization of DSS and the general principles of the system are used.