Інтегрування гетерогенних геопросторових даних на основі теорії свідчень Демпстера-Шейфера - Попов, М.О.; Артюшин, Л.М.; Топольницький, М.В.; Титаренко, О.В.; Шморгун, Ю.В. (Математичні машини і системи, 2019)
У статті розглядається підхід до інтегрування гетерогенних геопросторових даних на базі єдиної науково-методичної платформи – теорії свідчень Демпстера-Шейфера. Наведено структурно-логічну схему інтегрування гетерогенних геопросторових даних, суть якої зводиться до послідовного інтегрування таких даних на трьох базових рівнях: фізичному, логіко-семантичному та прийняття рішень. Проаналізовано особливості інтегрування гетерогенних геопросторових даних на фізичному, логіко-семантичному рівнях та специфіку їх інтегрування на рівні гіпотез (рішень) у рамках теорії свідчень Демпстера-Шейфера, яка полягає у необхідності релевантного опису конфлікту, що потенційно може виникнути при наявності суперечливих свідчень (гіпотез) та отриманні інтервальної оцінки ймовірності настання події, що у свою чергу передбачає розробки або обрання певних правил, які дозволяють її точно розрахувати у визначеному інтервалі. В статье рассматривается подход к интегрированию гетерогенных геопространственных данных на базе единой научно-методической платформы – теории свидетельств Демпстера-Шейфера. Приведена структурно-логическая схема интегрирования гетерогенных геопространственных данных, суть которой сводится к последовательному интегрированию таких данных на трех базовых уровнях: физическом, логико-семантическом и принятия решений. Проанализированы особенности интегрирования гетерогенных геопространственных данных на физическом, логико-семантическом уровнях, а также специфика их интегрирования на уровне гипотез (решений) в рамках теории свидетельств Демпстера-Шейфера, которая заключается в необходимости релевантного описания конфликта, который потенциально может возникнуть при наличии противоречивых свидетельств (гипотез) и получении интервальной оценки вероятности наступления события, что в свою очередь предусматривает разработки или выбор определенных правил, которые позволяют ее точно рассчитать в определенном интервале. The article deals with an approach towards integration of geospatial data based on the unified research and methodical platform – the Dempster-Shafer theory of evidence. The article presents a structural chart of heterogeneous geospatial data integration which enables a consecutive integration of such data at three basic levels: physical, logical-semantic and decision-making. It analyzes peculiarities of heterogeneous geospatial data integration at physical and logical-semantic levels as well as particulars of their integration at the level of hypotheses (decisions) within the Dempster-Shafer theory of evidence which envisages a relevant conflict description that can potentially break out in case of controversial evidences (hypotheses) as well as obtaining interval evaluation of the event likelihood of occurrence, which, in its turn, requires development and selection of certain rules allowing its precise calculation in the determined interval.