Застосування методів компютерного зору для виявлення займання у приміщення - Терещенко, В.М.; Терещенко, Я.В.; Бондарець, І.М. (Штучний інтелект, 2017)
Статтю присвячено розробці та застосуванню методів комп’ютерного зору для виявлення потенційних чинників пожежної небезпеки у приміщеннях та офісах і попередження пожежі. Запропоновано методику виявлення пожежі за допомогою послідовності кольорових зображень з камери відеоспостереження. Розроблено систему розпізнавання займання у приміщенні та алгоритм перевірки її на точність. Дана робота орієнтована на виявлення пожеж камерами із максимально різними характеристиками, в першу чергу, із поганими характеристиками задля зменшення вартості такої системи. The article is devoted to the development and application of computer vision methods to identify potential fire risk factors in rooms and offices and fire prevention. We offer a method for detecting a fire using a sequence of color images from a surveillance camera. The system of fire detection in the room was developed and the algorithm of checking it for accuracy. This work is aimed at detecting fires using cameras with different characteristics and, first of all, with poor performance in order to reduce the cost of such a system.