Модель імуносенсора на основі решітчастих диференціальних рівнянь із запізненням - Марценюк, В.П.; Сверстюк, А.С. (Штучний інтелект, 2018)
У роботі запропоновано модель імуносенсора, яка грунтується на системі решітчатих диференціальних рівнянь із запізненням. Побудова моделі грунтується на ряді біологічних припущень щодо взаємодії колоній антигенів та антитіл, а також дифузії антигенів. Для опису дискретних у просторі колоній, локалізованих у відповідних пікселях, використовується апарат решітчатих диференціальних рівнянь In the work the model of immunosensor is proposed, which is based on the system of lattice differential equations with delay. The construction of the model is based on a number of biological assumptions about the interaction of colonies of antigens and antibodies, as well as the diffusion of antigens. For the description of discrete spaces in the space of the colonies, localized in the corresponding pixels, the apparatus of lattice differential equations is used.