Просторова диференціація сільських територіальних громад в Україні - Ільїна, М.В.; Шпильова, Ю.Б. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2018)
Розкрито особливості формування місцевих бюджетів та проаналізовано програми розвитку об’єднаних територіальних громад різних регіонів. Виділено низку проблем, недоліків і прогалин, обумовлених специфікою їх розміщення та віддаленістю від великих урбаністичних центрів. Визначено три типи громад: наближені до великих міст, відносно віддалені та периферійні. Здійснено оцінку тенденцій соціально-екологічного й економічного розвитку сільських територіальних об’єднань в Україні та їх просторову диференціацію. Відповідні проблеми, можливості й загрози, характерні для кожного з визначених типів громад, структуровано у SWOT-аналізі. The process of local budgets’ formation is described, and programs of the development of territorial communities of various regions of Ukraine are analyzed. A number of challenges, shortcomings and gaps are defined and it is concluded the challenges depend on a community’s type, locations and distance to large urban centers. Three types of the communities have been identified: close to cities, relatively remote from cities and peripheral. Trends on socio-ecological and economic development of rural communities in Ukraine have been assessed and spatial differentiation of the units has been conducted. Related challenges, opportunities and threats, specific to each of the identified community’s type, have been structured in the SWOT analysis.