Наукові підходи до розроблення планувальної документації для об’єднаних територіальних громад - Дорош, О.С.; Купріянчик, І.П.; Мельник, Д.М. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2018)
Розглянуто земельне та містобудівне законодавство стосовно планування розвитку системи землекористувань у межах об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Виявлено, що законодавчі норми потребують доопрацювання. Доведено необхідність оновлення наявної землевпорядної документації, розробленої до прийняття Закону України «Про землеустрій», та зміни структури містобудівної у зв’язку з ухваленням Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», оскільки вони не забезпечують цілісність планувального процесу в межах територій цих спільнот через їх інституційну несформованість (доведено на прикладі Паланської об’єднаної територіальної громади Уманського району Черкаської області). Науково обґрунтовано пріоритетність землевпорядної та містобудівної документацій як найвпливовіших інструментів під час планування розвитку системи землекористувань в ОТГ і встановлено їх взаємозалежність. The land and town planning legislation concerning the planning of land use development within the united territorial communities (UTC) is considered. It is found that legislative norms need to be finalized. The necessity of updating the existing land management documentation developed prior to the adoption of the Law of Ukraine "On Land Management" and changes in the structure of urban development in connection with the adoption of the Law of Ukraine "On Regulation of Urban Development" was proved as they do not ensure the integrity of the planning process within the territories of these communities through their institutional incapacity (proved by the example of the Palan Unified Territorial Community of the Uman district of the Cherkasy region). The priority of land management and urban planning documents as the most influential tools in planning the development of land use systems in UTC is scientifically grounded and their interdependence established.